You are currently viewing Alla kan Träna upp ett nytt beteendemönster!

Alla kan Träna upp ett nytt beteendemönster!

  • Inläggskategori:Inspiration

När jag var sex år fastnade jag i en hiss och blev jätte rädd. Under flera år efter den incidenten vågade jag inte åka hiss utan tog alltid trapporna. En dag bestämde jag mig för att nu fick det räcka med att vara rädd och jag beslutade mig för att börja med att våga åka en våning upp i hissen och sedan ta trapporna.

Idag kan jag åka hiss utan att bli rädd och orolig, mitt beslut att ”lära om” kallas för utsläckning av min betingade reaktion när jag kände oro och rädsla. Att upprepade gånger göra samma sak om och om igen och visa mig själv/lära mig att våga åka hiss utan att bli rädd var en av de bästa saker jag gjort. Många av våra handlingar får konsekvenser av olika slag som kan påverka människor i vår omgivning och det kallas för operant inlärning/instrumentell inlärning.

När jag t.ex. lagar mat till familjen och de tycker middagen är god då vill jag gärna fortsätta laga mat till dem eftersom jag fick positiv feedback och det motiverar mig att laga mat igen. Att ge beröm och uppskattning till någon kallas för positiv förstärkare och gör att sannolikheten för att vi skall upprepa en handling ökar eftersom vi mår bra av positiv feedback.

Det finns också negativ förstärkare och det är när du bara får höra negativa saker om vad du har gjort och det gör att du inte vill hamna i den situationen igen.

Du kan också Träna dig i att lära dig nya beteendemönster och släppa allt gammalt som tynger ned dig och hindrar dig från att göra roliga saker i ditt liv!

Allt gott till dig

//Carrol Ann